Solliciteren naar een baan in de beveiliging

Solliciteren is nog nooit zo eenvoudig is geweest. Werkzoekenden kunnen hun CV rechtstreeks op een vacature insturen via de knop [ solliciteer nu ] bij een specifieke vacature. De opgegeven CV bij uw persoonlijke instellingen kan zonder beperkingen blijven staan of bijgewerkt worden. Ook is het mogelijk om via uw eigen LinkedIn profiel te solliciteren. Lees ook even onze FAQ voor meer informatie.

Op Beveiliging Nieuws plaatsen beveiligingsbedrijven vacatures en werkzoekenden hun curriculum vitae. Beveiliging Nieuws is een uitgebreide vacaturebank met veel handige extra’s. Werkgevers hebben hier een zeer groot bereik tot professionals binnen de branche.

We wensen u veel plezier en voorval veel succes toe met alle contacten die u op doet via onze website. Hieronder volgt nog enige algemene informatie en enkele handige tips.

Sollicitatiegesprek

Indien je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, dan hebben we hieronder enkele tips voor zaken van jezelf waar je op kunt letten.

Je presentatie tijdens een sollicitatiegesprek is van groot belang. Werkgevers vinden het belangrijk om een sollicitant te zien en te horen. Non verbale communicatie speelt daarin ook een grote rol. In een gesprek gebeurd de informatie overdracht slechts voor 7% door woorden. De verzonden info door non-verbale signalen telt voor 55% en de intonatie van je stem neemt de laatste 38% voor haar rekening. Maar zelfs al voordat jij je mond open doet maak je een eerste indruk die de interviewer in zich op slaat. Deze eerste indruk bestaat voor 70% uit de manier waarop je loopt en staat. Je uitstraling en je manier van presenteren en je lichaamstaal zijn dus erg belangrijk.

Het is belangrijk dat mensen je in het gesprek sympathiek vinden, dan worden gedragingen positief uitgelegd terwijl precies dezelfde gedragingen negatief worden uitgelegd bij iemand die we niet mogen.

Als je zit te wachten totdat de interviewer je komt ophalen voor het gesprek, zorg dan dat je rechtop zit en kijk open om je heen. Zorg voor een ontspannen open lichaamstaal, maar wel energiek (dus niet in elkaar gezakt) zitten. Leg bijvoorbeeld je handen losjes in je schoot. Rangschik je spullen zodat je eenvoudig op kunt staan als de interviewer komt. Je rechterhand moet vrij zijn om hem of haar de hand te schudden. Als je interviewer aan komt lopen wacht dan tot de interviewer jou een hand geeft en loop hem of haar niet tegemoet. Niet te slap en niet te stevig. Kijk de ander echt in de ogen, niet een vluchtige blik, maar kijk echt zodat je hem/haar opmerkt. Je houding moet recht op zijn en je schouders ook recht. Je uitstraling moet positief en energiek zijn. Pas je intonatie en spreek snelheid aan gelijk aan je interviewer.

Je eigen merk

Om jou goede punten aan een interviewer duidelijk te maken kun jij je jezelf het beste als merk zien, en dat merk ga je verkopen. Schrijf alle positieve eigenschappen van jezelf op. Ben je een doorzetter, een planner, een regelaar? Laat bij voorkeur die lijst aan iemand zien zodat je kritisch ondervraagt kunt worden over de eigenschappen op je lijst.

Kijk kritisch naar de functie waarop je solliciteert. Welke drie eigenschappen uit je lijst zijn het meest overtuigend om jou als ideale kandidaat aan te wijzen? Deze drie eigenschappen vormen je merk. Bedenk hierbij een aantal voorbeelden om jou eigenschappen duidelijk weer te geven.

Bekijk je cv kritisch en bedenk waar je lastige vragen over gaat krijgen. Stippel een tactiek uit en bedenk wat je gaat antwoorden. Daarnaast is het belangrijk hoe je dingen verteld. Let op de intonatie en houd het zakelijk maar wel enthousiast en niet te uitvoerig.

Onderzoek toont aan dat een blauw pak met wit overhemd en rode das het hoogst scoort op acceptatie, betrouwbaarheid, daadkracht en leiderschap. Een antraciet pak met een wit overhemd en rode das straalt professionaliteit, betrouwbaarheid, degelijkheid en deskundigheid uit. Een dasdrager heeft meer autoriteit heeft en wint daardoor makkelijker respect en vertrouwen van onbekenden. Bruin maakt geen zakelijke indruk en voor vrouwen is het belangrijk dat de kleding past bij je figuur en dat de kleuren je staan.

Je goed voelen in de kleding die je aan hebt straal je uit, daarom is het van belang zorgvuldig je kleding te kiezen. Probeer je tevens aan te passen aan je zakelijke omgeving. Als niemand een das draagt, dan is het de vraag of een das dragen je meer autoriteit geeft of slechts de indruk geeft dat je geen feeling met de bedrijfssfeer hebt.

Zie ook: Meest gestelde vragen en antwoorden.